NEM-menestys sen kertoo: Valmennuksessa keskitytään olennaisiin asioihin
6.7.2017
Uimahyppy-taiturit Roosa Kanerva, Nea Immonen, Sofia Sihvonen ja Ronja Rundgren hallitsevat taitonsa kovatasoisissa kilpailuissa. Tuomisina Nuorten Euroopan Mestaruuskisoista Vantaan tehotytöillä oli peräti 3 yksilö-finaalipaikkaa! Valmentajat Tania Piekkanen ja Sirja Rytkönen iloitsevat onnistumisista – ja samalla pohtivat valmennuksen suurinta haastetta: olosuhteiden riittämättömyyttä huipulle tähtäävien uimahyppääjien harjoittelun kannalta.
Nuorten EM-uimahypyt 27.6.–2.7.2017 Bergen
Suomen kärkihyppääjä 18-vuotias Roosa Kanerva edusti Bergenin NEM:ssä viimeistä kertaa nuorten arvokisoissa. A-tyttöjen 1 metrillä hän taisteli jopa kärkisijoista. Roosa on kuulunut Nuorten EM-kisojen finaalikastiin jo useampana vuonna. Tällä kertaa sijoitus oli 8. ja tulos 356,10p (M-luokkatulos).
”Alkukisaan ja finaaliin jäi pientä viilaamista, mutta kokonaisuudessaan olen tyytyväinen viimeisiin NEM:hini” kommentoi Roosa. ”Reissu sujui hyvin ja ryhmähenki koko joukkueen kesken oli hyvä. Oli kiva, kun kerrankin oltiin isolla porukalla ja pääsi kannustamaan muita.”
Suomen joukkue olikin ennätyssuuri, yhteensä 10 hyppääjää, jotka saavuttivat ennätykselliset 10 yksilö-finaalipaikkaa!
Ensimmäistä vuottaan A-sarjassa kisaava 15-vuotias Nea Immonen edusti sekä A-tyttöjen 1 metrillä että 3 metrillä. Nean vahvuutena on rytmikäs laudan käyttö ja korkeat ponnistukset ja ahkeralla harjoittelulla hän on saavuttanut vaikeusasteiltaan kansainvälisen vaatimustason mukaiset sarjat. Päälajissaan 3 metrillä Nean tulos oli 357,20 pistettä, joka jäi vain alle pisteen päähän M-rajasta.
”1m:n kisa ei mennyt ihan niin hyvin kuin olisin toivonut. 3m:n kisaan olin tyytyväinen vaikka 2 hyppyä ei ihan onnistunutkaan. Pakolliset olivat tosi hyvät ja jäin vain alle 4 pistettä finaalipaikasta. Ajatellen ensi vuoden NEM:iä haluaisin saada enemmän varmuutta vapiksiin ja ehkä saada vaikeutettua niitä.” Nea miettii.
Ronja ja Sofia ylsivät suurmestariluokka-tuloksiin
Ronja Rundgren aloitti kilpailu-urakkansa kerros parihypyillä yhdessä Ruska Lehtosen (Tiirat) kanssa. Suomalaispari loisti helpoilla mutta tyylikkäillä hypyillään – kokonaistulos 244,05 oli parin ennätys ja toi koko Suomen joukkueen parhaan sijoituksen, kun tytöt olivat heti kovien uimahyppymaiden Ukrainan, Brittien, Venäjän ja Saksan jälkeen upeasti viidensiä.
Ronjan päälajissa, B-tyttöjen kerroksella, pakollisiin hyppyihin jäi parantamisen varaa, mutta hän meni perussuorituksella finaaliin ja paransi tulostaan ja sijoitustaan finaalissa. Ronjan suurmestariluokan kokonaispisteet 297,95 toivat kahdeksannen sijan. Ronja kuvaili NEM-reissua yhdeksi kivoimmista kisamatkoistaan. ”Synkro-kisa meni jopa odotuksia paremmin ja omassa kisassa vapaavalintaiset olivat onnistuneita. Ensi vuodeksi sarjaan pitää saada uusi hyppy, ja sitä pitää hioa yhtä varmaksi kuin kaikki muut hypyt ovat.”
Sofia Sihvonen osallistui ensimmäistä kertaa arvokilpailuihin ja hyppäsi heti B-tyttöjen kerroksilla vakuuttavasti finaaliin. Finaalissa Sofia paransi vapaavalintaisia hyppyjään ja kokonaistulostaan yli 20 pisteellä alkukilpailuun verrattuna. Samoin sijoitus nousi pykälällä yhdeksänneksi. Sofian tulos 292,70 on niin ikään suurmestariluokan tulos. ”NEM-reissu meni hyvin ja kisat myös. Olen tyytyväinen alkukilpailun pakollisiin ja loppukilpailun vapaavalintaisiin hyppyihini” Sofia kommentoi. ”Seuraavalla kaudella haluan kehittää sarjaani vaikeammaksi.
Valmentajat Sirja Rytkönen ja Tania Piekkanen olivat erittäin tyytyväisiä hyppääjiensä suorituksiin. ”Nean 3 metrin kilpailu oli todella hyvä ensimmäistä vuotta A-sarjassa hyppäävälle. Sofian onnistuminen arvokilpailujen ensikertalaisena. Roosan tasainen varmuus jälleen yhdessä arvokilpailussa – hän kun oli juuri Aikuisten EM-kisoissa ja seuraavaksi lähtee Aikuisten Maailmanmestaruus-kisoihin! Sekä tietysti Roosan alkukilpailu, jossa hän osoitti potentiaalia jopa mitalitaisteluun.” Tania luettelee ylpeydenaiheita.
Sofiaa ja Ronjaa kerroksilla valmentava Sirja kehui kerrostyttöjen asennetta: ”Ei ole itsestään selvää, että 15-vuotias urheilija osaa valmistautua kilpailupäivään ja säädellä vireystilaansa, kun on kyse pitkistä kilpailumatkoista ja erittäin kovatasoisesta kilpailusta. Sarjan tulisi olla niin hyvä, että finaaliin edetään perussuorituksella. Ja finaalissa pitäisi säilyttää sama taso, mielellään parantaa alkukilpailusta. Ja juuri nämä asiat tytöt näyttävät osaavan!”
Nuorien urheilijoiden huikea kehitys ja menestys kertoo, että valmennuksessa tehdään oikeita asioita!
Herää kysymys, mitä vielä voisi tehdä paremmin, että hyppääjät jatkossakin olisivat Euroopan finaalitasoa ja nousisivat jopa kärkikastiin. ”Ainakin harjoittelukulttuurin on oltava sellainen, että urheilija voi panostaa urheiluun. Esimerkiksi yhteistyö valmentajien, perheiden ja koulujen välillä sekä tukitoimien on oltava saumattomat. Lisäksi Vantaalla olosuhteet ovat monilta osin huipulle tähtääville hyppääjille heikot ja niitä pitää pyrkiä parantamaan.” valmentajat pohtivat. Euroopan huippumaiden olosuhteista olemme todella kaukana. ”Harjoitusolosuhteet voisivat olla paremmat. Esimerkiksi meillä on vain yhdet laudat, mikä aiheuttaa turhaa jonotusta treeneissä”, kommentoi Roosa. Seuran on ryhdyttävä aktiivisemmin kaupungin kanssa toimeen, että saamme vähintäänkin ponnahduslaudat ja kerrostasot kilpahyppääjille riittävän laadukkaiksi!
Mitäs uimahyppääjillä on seuraavaksi mielessä? Ronja, Sofia ja Nea suuntaavat kesälomalle:
Sofia ”Kesälomalla aion ottaa rennosti ja nähdä kavereita.”
Nea: ”Kesälomasuunnitelmiin kuuluu mökkeilyä ja kavereiden kanssa olemista. Saatan ehkä lähteä myös jonnekin reissuun.”
Ronja: ”Lomalla aion rentoutua ja mennä voimistelu- ja rippileirille.”
Roosa sen sijaan jatkaa harjoittelua ja valmistautuu Aikuisten Maailmanmestaruus-kisoihin. Loma koittaa sitten MM-kisojen jälkeen – nyt on vielä aika keskittyä olennaiseen!
Tulokset divecalc