Meillä hypätään hyvässä hengessä - yhteiset pelisäännöt koko seuralle

30.9.2016

Harrastajien, valmentajien, vanhempien ja johtokunnan yhteistyö on urheiluseuran menestystekijä. Yhdessä olemme enemmän!

Vantaa Divingin johtokunta on työstänyt noin vuoden ajan seuran yhteisiä pelisääntöjä ja viimein ne ovat valmiit. Takana on paljon arvokeskustelua, joiden pohjalta on tehty valintoja siitä mitä kaikkea Vantaa Divingissä pidetään arvokkaina ja tavoittelemisen arvoisina asioina.

Monella lapsella seuratoiminta on elämän ensimmäinen harrastus. Tällöin uuden oppiminen alkaa jo paljon ennen ensimmäistäkään uimahyppyä, kun opetellaan sitä mitä on olla osa ryhmää ja miten toimia. Itse harrastaminen tuo tullessaan oppia siitä mitä harrastaminen liikunnan keinoin oikein on, miten oma keho ja mieli toimivat yhteistyössä ja mitä tunteita uuden liikkeen oppiminen tai itsensä ylittäminen herättää.

Samalla kun uudet harrastajat opettelevat seurakulttuuria, hakevat myös vanhemmat omaa rooliaan lapsen harrastuksen tukijana. Roolin löytäminen ei ole aina ihan yksiselitteistä, ja pelisäännöt auttavat sisäistämään, mitä vanhemman tulisi huomioida omasta roolistaan käsin. 

Urheiluseura tarjoaa mahdollisuuksia myös heille, jotka haluavat kokeilla rajojaan ja löytää omat sisäiset voimavaransa kilpaurheilun kautta. Kilpaurheilu opettaa mm. päämäärätietoisuutta, tunnistamaan itseä motivoivia tekijöitä, voittamista ja häviämistä, keskittymistä ja paineen alla työskentelyä sekä virtauskokemuksia itsensä ylittämisen kautta. Urheilijaksi kasvaminen vaatii valintojen tekemistä ja ajatustyötä siitä mitä erityistä urheilu voi antaa samalla kuin jostain arkisista käytännöistä joutuu luopumaan. Urheilijaksi kasvamisen tien valitseminen tarkoittaa elämänmuutosta koko perheelle.

Urheiluseura on myös monen nuoren ensimmäinen työpaikka, jossa opetellaan työelämän pelisääntöjä. Harrastajasta työntekijäksi siirtyminen ei tapahdu aina sormia napsauttamalla, vaan työelämässä tärkeät taidot kuten täsmällisyys, vastuun kantaminen, ohjaajan roolin merkitys sekä uimahyppytaitojen opettajan taidot, kasvattajan rooli, asiakaspalvelun ammattilaisen etiketit, erotuomarin ja sovittelijan taidot, ensiaputaidot ja viestintätaidot opitaan sekä roolimallien että omien kokemusten kautta.

Koska urheiluseurassa on kyse yhdistystoiminnasta, tarvitsee myös johtokunta ohjeistusta siitä mitä on olla johtokunnan jäsen ja luottamustoimen haltija. Seuran pyörittäminen vaatii mm. yhdistyslakiin, kokousmenettelyihin jne. perustuvaa osaamista. Johtokunnassa opitaan mm. neuvottelutaitoja, kokonaisuuden hallinnoimista ja järjestelmällisyyttä joista on apua myös henkilökohtaisessa elämässä.

Pelisääntöjen tarkoituksena on nostaa tiivistettynä esille sitä, miten tässä urheiluseurassa tulisi omasta roolistaan käsin toimia. Otetaan pelisäännöt käyttöön ja löydetään hyödyt yhdessä!

Pelisäännöt löytyvät täältä